Naast het inrichten van Odensehuizen Friesland begeleidt Adema & Nijdam Advies sinds 2016 ook mensen met dementie in een kleinschalige omgeving voor een aantal dagen per week. Vaak zijn dat mensen die een dagbesteding of een zorgboerderij te hoogdrempelig vinden, en daar geen aansluiting vinden, maar waar natuurlijk ook een oplossing voor gevonden moet worden.

 

Wij bieden ons aan als persoonlijke zorgverleners, waarbij we op een passende manier veel kunnen betekenen voor bv je partner met dementie, maar ook voor jou als mantelzorger. Persoonlijke adviezen, verlichting in de zorg, zorg die past bij jullie persoonlijke situatie, gespecialiseerd op het gebied van dementie. Belangrijk onderdeel is dat we kijken naar wat de persoon die hulp vraagt nodig heeft en het niet in te vullen vanuit de zorg. Meer aandacht voor de mens, een fijne sfeer creëren waarbij de persoon met dementie maar ook de mantelzorger zich prettig voelt. Zodat de mantelzorger de zorg beter kan volhouden en de persoon met dementie een prettiger leven leeft. Het ziektebeeld dementie verandert voortdurend. Het is de kunst om daarin mee te bewegen  op een liefdevolle manier. Begeleiding van mantelzorgers en eventueel andere naasten is essentieel. Er verandert veel, met name op sociaal en emotioneel gebied. De manier waarop mensen met elkaar omgaan verandert. Als je niet meebeweegt met je zieke partner en niet goed voorbereid bent op wat er gaat veranderen, dan is het thuis vaak erg zwaar. Wij hebben het doel om thuiswonende mensen het leven gemakkelijker en aangenamer te maken en voor te bereiden op wat onvermijdelijk gaat komen. Maar ook om mensen met dementie nog zo lang mogelijk uit het zorgsysteem te houden. 

 

De begeleiding die we bieden kan bij je in een thuissituatie, maar kan ook op lokatie. Naast de dinsdag en donderdag in Leeuwarden willen wij het aantal dagen per week uitbreiden met de woensdag van 10-16 uur. Wij begeleiden onze bezoekers en hun mantelzorgers met zoveel mogelijk maatwerk, specifiek gericht op de behoefte, rekening houdend met o.a. structuur, praktische ondersteuning en vooral een aangenaam welzijn van de bezoeker.

 

Op onze huiselijke en gezellige lokatie starten we natuurlijk elke dag met het onvermijdelijke kopje koffie of thee. Als je elkaar soms even een paar dagen niet gezien hebt, is het vaak leuk om even bij te kletsen. Daarna gaan we samen plannen wat we die dag willen doen. Dat is soms een wandeling, een bezoek aan een museum, op een terrasje zitten aan een meer zitten met mooi weer. Eigenlijk is alles mogelijk. Vervolgens samen de lunch halen, bereiden en nuttigen. ’s Middags kijken waar we zin in hebben om te doen. Als je geen zin hebt in een activiteit, dan doe je niet mee. Dan blijf je lekker thuis om iets anders te doen, film kijken of lekker niets te doen. Ook is er de mogelijkheid om een aantal fitnessactiviteiten te doen binnenshuis of bv een dutje na de maaltijd.

 

De financiering is mogelijk via het Persoonsgebonden Budget. De indicatie aanvraag gaat via CIZ en de tarieven worden bepaald door het SVB. Aanmelding via mail info@adema-nijdam.nl.  Aanvraag PGB kan eventueel met behulp van een mantelzorgmakelaar.